1914. június 28. vasárnap

1. nap

Szarajevóban, az Osztrák-Magyar Monarchia Bosznia-Hercegovina tartományának fővárosában pisztolylövéssel meggyilkolták Ferenc Ferdinánd trónörököst és feleségét, Chotek Zsófiát. 

NFM-T 66.47.745

A Monarchia XV. és XVI. hadserege Bosznia-Hercegovinában gyakorlatozott. A főherceg látogatásának célja a hadgyakorlat megtekintése mellett demonstráció az 1908-ban elfoglalt tartományban. Már tavasszal is tervezték a látogatást, azonban akkor úgy tűnt, hogy Ferenc József császár halálán van, ezért a trónörökösnek a fővárosban kellett maradnia. A pár számára e napok különösen fontosak voltak, ugyanis ekkor ünnepelték házassági évfordulójukat. Számos program várta őket, a hivatalos találkozó mellett például vásárlás a bazárban. Az ellenük aznap végrehajtott sikertelen bombamerénylet után Gavrilo Prinzip, Boszniában élő szerb diák revolverével nemcsak a trónörököst, hanem feleségét is halálosan megsebesítette. A diák nem a feleséget, hanem a tartomány katonai kormányzóját, Oskar Potiorek táborszernagyot akarta meggyilkolni. A végzetes pisztolylövés megváltoztatta a 20. századot. 

Képeslap leltári száma:

NFM-T 66.47.745

Hírlevél

Küldetésünk az ismeretátadás

Ezért is küldünk hírlevelet jelenleg 3752 embernek.
Ha érdekelnek az első világháború eseményei, hogyan alakultak napról napra az összecsapások, a háborús történetek, a hátország nehézségei, akkor egy kattintással iratkozz fel hírlevelünkre.

Iratkozz fel hírlevelünkre itt! »Vissza